Sajtóközlemények

A jövőben Hemző Károly életműve a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményét gyarapítja

Budapest, 1998. június 17.

Hemző Károly fotográfus életműve a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményébe kerül át. Az életmű 1998. május 28. és 1998. június 14. között a Matáv támogatásának köszönhetően a Vigadó Galériában került kiállításra. Ezt követően Hemző Károly a fotográfiákat a Matáv rendelkezésére bocsátotta, a vállalat pedig a Magyar Fotográfiai Múzeumnak ajánlotta fel a gyűjteményt.

Hemző Károly, az egyik legjelentősebb magyar fotóművész életművét a jövőben a Magyar Fotográfiai Múzeumban helyezik el. A fotográfiákat csaknem három héten át a Vigadó Galériában tekinthették meg az érdeklődők. Hemző Károly az életművét a kiállítást támogató MATÁV rendelkezésére bocsátotta, a vállalat pedig a fotómúzeumnak ajánlotta fel.

Hemző Károly 1928-ban született Budapesten. Pályáját sport-fotóriporterként kezdte, 1952-1956-ig a Honvéd Sportegyesületnél, 1957-1967 között pedig a Képes Sportnál volt fotóriporter. 1967-1989-ig a Magyar Szemle képszerkesztője és fotóriportere volt. Első kiállítását 1972-ben a Fészek Művész Klubban rendezte "Ellentétek" címmel.
Ezt követően 1984-ig gyakorlatilag évente jelentkezett kiállításokkal, Lengyelországban, Olaszországban és Csehszlovákiában is. 1978-ban Balázs Béla-díjat, 1982-ben Érdemes Művész kitüntetést, 1986-ban Pécsi József-díjat, 1990-ben pedig Kiváló Művész kitüntetést kapott. Nevéhez fűződik az 1982-1997 között kiadott "99/33 képes szakácskönyvsorozat" köteteinek képanyaga.