Sajtóközlemények

Matáv álláspont az 1998. évi díj- és összekapcsolási rendszerről

Budapest, 1997. november 13.

1997. szeptember 3-án az 1998-2000 közötti időszakra a Matáv-ra és a helyi koncessziós társaságokra (LTO-kra) vonatkozó hatósági árak alakulását a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, illetve a pénzügyminiszter közös nyilatkozatban határozta meg. A közös nyilatkozat a magyar koncessziós távközlési piacon érintett felek részvételével és a magyarországi szabályozó hatáság (HIF) koordinálása mellett lezajlott közel nyolc hónapos tárgyalások eredménye. Az így létrejött szabályozásnak a Matáv ugyanúgy tárgya, mint a helyi koncessziós társaságok.

A közös nyilatkozat értelmében a Matáv a távolsági szolgáltató, amely összekapcsolási díjat fizet a helyi koncessziós szolgáltatóknak a távolsági hívások kezdeményezéséért vagy végződtetéséért.

Az új díj- és összekapcsolási szabályozás tükrözi az Európai Unió irányelveit. Valójában a helyi szolgáltatók több percenkénti bevételre tesznek szert összekapcsolási díjakból, mint amit az EU irányelvek megfogalmaznak.

A közös nyilatkozat előnyöket biztosít a helyi koncessziós szolgáltatóknak, mivel lehetővé teszi a miniszter számára, hogy a helyi koncessziós társaságok esetében eltekintsen a 2%-os termelékenységi tényező alkalmazásától, amelyet a fogyasztói árindex értékéből kell levonni, hogy meghatározzuk a megengedett éves legmagasabb díjemelést.

A helyi koncessziós társaságok megtámadták a döntést a Gazdasági versenyhivatal előtt. A MATÁV mindent elkövetett a tárgyalások során, hogy a Helyi Koncessziós Távközlési Szolgáltatók Szövetsége által kezdeményezett tarifa-felülvizsgálat idejében befejeződjék, annak érdekében, hogy a nemzetközi befektetői közösség számára stabil és világos magyarországi szabályozást lehessen bemutatni a sikeres tőzsdérevitel (IPO) sarokköveként.