Felelős befektetői értékelések

A Magyar Telekom folyamatos célpontja felelős befektetői értékeléseknek. A felelős befektetés olyan befektetés, amelynek során klasszikus pénzügyi és kockázati elemzések mellett társadalmi, környezeti és etikai szempontok kerülnek figyelembevételre a befektetések kiválasztásánál.

Ezek a befektetési formák a XIX. században jelentek meg az Egyesült Államokban, akkor, amikor az egyházak szót emeltek az ellen, hogy híveik alkohol-, cigaretta-, illetve fegyvergyártással foglalkozó vállalkozásokba fektessék pénzüket. Az 1960-as években kezdett elterjedni az a szemlélet, hogy a gazdálkodó szervezetek értékpapírjainak vásárlásai során etikai megfontolások is érvényesüljenek, vagyis a gazdasági teljesítmény mellett környezeti és társadalmi teljesítményt is figyelembe vegyék. A felelős befektetést választókat erre szakosodott befektetési alapok szolgálják ki, amelyek tőkeereje rohamosan növekedett az elmúlt évtizedekben.

A Magyar Telekom fenntarthatósági teljesítményét folyamatosan monitorozza a new yorki tőzsde MSCI és a londoni tőzsde FTSE Russell felelős befektetői értékelőszervezete. Az általuk létrehozott indexekben a Magyar Telekom rendre jól teljesít és stabilan őrzi pozícióját az iparág legjobbjai között. Ezen felül vállalatunkat értékelik a Deutsche Börse AG által birtokolt ISS ESG és a Sustainalytics elemzői is.

A Magyar Telekom részt vesz a Carbon Disclosure Projectben (CDP) is. A világméretű kezdeményezés keretében a legnagyobb vállalatok klímavédelmi megközelítésükről, kapcsolódó kockázataikról, lehetőségeikről és CO2-kibocsátásukról számolnak be a legnagyobb befektetőknek. Vállalatunk klímavédelmi (CDP Climate) és beszállítói (CDP Supply Chain) teljesítményéről ad számot éves szinten.

Kapcsolódó link:

Felelős befektetés – elismerések