Befektetői közlemények

A Scope Ratings GmbH első alkalommal értékelve BBB+ hitelminősítést adott a Magyar Telekomnak

Budapest, 2020. október 28. 09:30

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB, továbbiakban „Társaság”), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Scope Ratings GmbH első alkalommal minősítette a Társaság kibocsátói hitelkockázati besorolását BBB+ szintre, amelyhez stabil kilátás tartozik.

A hitelminősítő besorolását támogatta a Társaság nem ciklikus, válságálló üzleti modellje, a magyar mobil és vezetékes piacon elfoglalt vezető pozíciója, a széles és diverzifikált ügyfélköre, valamint a megfelelő likviditási profilja. A Scope Ratings GmbH BBB+ minősítést adott a Társaságnak és a Társaság által a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának („NKP”) keretében kibocsátani tervezett kötvényeknek egyaránt.

A Társaság korábban bejelentette, hogy kezdeti lépéseket tett az NKP keretei között történő kötvénykibocsátás előkészítésére. Jelenleg a Társaság az NKP keretében fedezetlen, fix kamatozású vállalati kötvények kibocsátását mérlegeli legfeljebb 70 milliárd forint összértékben, amelynek futamideje várhatóan 7 év, azzal, hogy a kötvények futamideje hatodik évének a végén visszafizetésre kerülne a kötvények névértékének 50%-a. A Társaság a kötvénykibocsátásból származó forrást befektetései megvalósításához, a vezetékes és mobil hálózat fejlesztésére és modernizációjára (beleértve a frekvenciasávok vásárlását) tervezi felhasználni. A kötvények várhatóan bevezetésre kerülnek a Budapesti Értéktőzsde Xbond platformjára a kibocsátást követő 90 napon belül.

A jelentés, a hitelminősítési módszertan, valamint a hitelminősítő által alkalmazott minősítési kategóriák a hitelminősítő társaság alábbi linkjén érhető el: www.scoperatings.com

Darja Dodonova, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta:

„Nagy örömömre szolgál, hogy a Magyar Telekom befektetésre ajánlott hitelminősítési besorolást kapott a mai napon, amely hűen tükrözi a társaság erősségét, a külső körülmények változásaival szemben ellenálló üzleti profilját. Biztos vagyok benne, hogy ez az erős hitelminősítési besorolás lehetővé teszi számunkra, hogy versenyképes finanszírozási feltételeket érjünk el a tervezett befektetéseink finanszírozásához. A továbbiakban változatlanul elkötelezettek maradunk hálózatfejlesztési terveink megvalósítása mellett, melyek célja, hogy hozzájáruljunk Magyarország digitalizációjához.”




Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2019. december 31-én végződött évre vonatkozó, a https://www.telekom.hu címen elérhető weblapunkon is közzétett éves jelentéseink is bemutatják.


Kapcsolódó dokumentumok

Befektetői közlemény
(PDF, 63,2 kB)